Popularitatea acidului mandelic în cosmetică este în creștere. Cu toate acestea, este timpul să spunem câteva vorbe dure despre acest acid. Cum acționează acidul mandelic? Pentru cine este recomandat? Care sunt plusurile și minusurile utilizării sale în tratamentele de înfrumusețare?
Pe măsură ce gomajele mecanice încep să dispară, tratamentele cu acid devin din ce în ce mai căutate. Acestea sunt mai puțin iritante. Datorită acțiunii mai blânde, acizii constituie o alegere obișnuită pentru eliminarea petelor pigmentare și cicatricilor post-acnee, pentru netezirea și întinerirea pielii.
Dintre acizii AHA (cei mai blânzi), acidul mandelic este cel mai popular. Este recomandat pentru pielea problematică, ce necesită îngrijire sporită. Din nefericire, trebuie să vă avertizăm că acesta nu funcționează în toate cazurile.
Cine nu poate profita de beneficiile acidului mandelic?
Exfolierea cu acid mandelic nu este potrivită persoanelor care se confruntă cu dermatită atopică, herpes sau leziuni ale pielii însoțite de inflamații grave. De asemenea, femeile însărcinate, a căror piele este mult mai sensibilă, sunt sfătuite să nu folosească acidul mandelic. Desigur, acestea sunt indicații pe care multe femei le ignoră cu bună știință, tentate de acțiunea blândă a acestui ingredient.
Cui îi este recomandat acidul mandelic?
Ar trebui să îl încercați dacă:
- aveți ten gras sau mixt;
- aveți comedoame;
- vă confruntaţi cu acnee obișnuită;
- vreți să scăpați de cicatricile cauzate de acnee;
- observați că tenul arată obosit și pământiu;
- aveți nevoie să vă neteziți pielea;
- doriți să opriți procesul de îmbătrânire;
- încercați să vă îmbunătățiți tonul pielii.
Datorită proprietăților și acțiunii delicate, acidul mandelic poate fi utilizat pentru toate tipurile și fototipurile de piele.
Dacă doriţi să-l încercaţi, citiți mai departe:
CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE ACIDUL MANDELIC?
Acidul mandelic aparține grupului de acizi AHA. Puteți auzi acest nume la saloanele de înfrumusețare, deoarece acest tip de acid este folosit frecvent în tratamentele profesionale, inclusiv pentru exfoliere.
Acidul mandelic prezintă o proprietate interesantă- datorită moleculelor ceva mai mari (în comparație cu alți acizi), acesta acționează mai încet și mai delicat. Penetrează încet straturile profunde ale epidermei, astfel că este mai sigur de folosit și nu provoacă iritații. Mai mult decât atât, nu sensibilizează pielea la soare, de aceea poate fi folosit și pe timpul verii.
Un aspect care merită cunoscut este că, în cele mai multe cazuri, procedurile de exfolierile cu acid sunt combinate cu tratamente de întreținere, astfel că acestea acționează și mai delicat.
De unde provine, de fapt, acidul mandelic? Evident, provine din migdale (Amygdalus Communis var Amara). Este extras în timpul procesului de hidroliză a extractului de migdale amare.
CUM ACȚIONEAZĂ ACIDUL MANDELIC?
- Accelerează exfolierea celulelor moarte ale pielii prin relaxarea legăturilor intra-celulare și prin stimularea micro-exfolierii.
- Datorită exfolierii stratului exterior, pielea arată mai bine – este luminoasă, decolorarea este redusă, culoarea tenului este uniformizată.
- Deblochează glandele sebacee și le îmbunătățește activitatea, astfel că împiedică producerea de ulei la nivelul feței și reduce comedoanele.
- Are efect antibacterian și antiseptic, prin urmare reduce, spre exemplu, iritațiile și inflamațiile cauzate de acnee.
- De asemenea, stimulează sinteza de colagen și elastină responsabile pentru fermitate, și producția de acid hialuronic care asigură hidratarea.
- Încetinește procesul de îmbătrânire a pielii, chiar și îmbătrânirea provocată de radiațiile UV, cu condiția de a fi aplicat în mod regulat și în cantități potrivite.
Puține persoane știu că
Acțiunea acidului mandelic depinde de concentrație și de pH – cu cât este mai mare concentrația acidului și cu cât este mai mic pH-ul pielii, cu atât mai puternică este acțiunea. Datorită acestui fapt, putem regla cu ușurință modul în care acidul mandelic acţionează și, de asemenea, putem adapta tratamentul nevoilor noastre.
Acidul mandelic poate fi aplicat pe piele în două moduri
- Exfoliere profesională cu acid mandelic realizată de un estetician.
- Aplicarea dermato-cosmeticelor cu acid mandelic în intimitatea casei dumneavoastră.
Care sunt efectele adverse ale acidului mandelic?
Se pare că este substanța perfectă – acționează delicat, îndepărtează petele pigmentare, întinerește și mărește hidratarea, se potrivește utilizării pe timpul verii, este disponibil în produse pentru piele. Cu toate acestea, la o privire mai atentă, veți observa neajunsurile acidului mandelic:
- Nu îl puteți folosi dacă aveți dermatită atopică, psoriazis sau boli de piele grave.
- Nu acționează suficient de puternic pentru a netezi ridurile adânci și pentru a îndepărta petele provocate de expunerea la soare.
- Nu este suficient de ieftin încât să fie accesibil tuturor.
Lasă un răspuns