Acneea este o problemă dificilă care afectează mulţi adulţi. Cum să o tratăm? Dintre sute de metode preparate acasă şi produse cosmetice recomandate, este indicat să le alegem pe cele care sunt într-adevăr eficiente. Descoperiţi ce puteţi folosi pentru combaterea acneei.
Înainte de a începe să căutăm metoda potrivită de tratament, este necesar să stabilim care sunt cauzele acneei. Cauzele acneei pot fi diferite. Există mulţi factori care influenţează condiţia pielii şi de aceea, pielea acneică este atât de dificil de tratat. De fapt, va fi necesar să găsiţi diferite soluţii, de exemplu, schimbarea rutinei de înfrumuseţare, reducerea stresului, învăţarea unor metode de curăţare adecvată a pielii etc.
Acneea care afectează adulţii – cauze
- Stresul – în situaţii stresante, secreţia de subum creşte, ceea ce creează un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, iar unul dintre efectele nedorite este apariţia acneei;
- Alimentaţie neadecvată – acneea la adulţi este, în cele mai multe cazuri, rezultatul consumului de alimente de index glicemic ridicat (zahăr, bere, paste albe, băuturi îndulcite), puternic procesate cu conţinut ridicat de conservanţi şi de alimente grase precum fast food;
- Îngrijire necorespunzătoare – a treia cauză a acneei este selectarea cosmeticelor nepotrivite de îngrijire a pielii care pot bloca porii, împiedica exfolirea pielii şi crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, în special dacă produsele cosmetice sunt prea dense, iritante, sau dacă sunt folosite în exces, fără a curăţa tenul înainte de aplicare.
Prin ce este diferită acneea care afectează adulţii?
Doar recent, acnee la adulţi a fost clasificată diferit faţă de cea care afectează adolescenţii. În prezent, pielea adulţilor este considerată a fi complet diferită, fiind afectată de alte schimbări şi probleme. Prin ce este diferită acnee adulţilor de cea a adolescenţilor? Deşi are un aspect similar, există multe diferenţe. Acneea adulţilor:
- este rar cauzată de schimbări hormonale,
- nu dispare după un timp / după o anumită vârstă,
- afectează mai degrabă femeile decât bărbaţii,
- apare, în special, la nivelul liniei maxilarului, bărbiei şi în jurul gurii,
- apare sub formă de schimbări inflamatorii permanente,
- este rezistentă la îngrijirea anti-acneică standard.
Ce pot folosi adulţii pentru combaterea acneei?
Ultima menţiune din lista de mai sus este foarte importantă. Dacă aţi trecut de mult de anii adolescenţei şi încă nu puteţi scăpa de acnee, este timpul să vă schimbaţi metodele de îngrijire a pielii. La o anumită vârstă, cosmeticele anti-ancee standard, disponibile în drogherii şi farmacii, nu mai funcţionează. Dacă acnee are alte cauze, aceasta trebuie tratată diferit. Există două opţiuni: îngrijire anti-acneică cu produse preparate acasă sau tratamente şi cosmetice speciale.
Este timpul pentru o schimbare!
Pentru început, este recomandat să vă schimbaţi abordarea cu privire la îngrijirea pielii şi să acordaţi mai multă atenţie ingredientelor pe care le aplicaţi la nivelul pielii. Probabilitatea ca acneea să apară se va reduce dacă adoptaţi o nutriţie variată, bogată în micro şi macro elemente. Evitaţi situaţiile stresante şi protejaţi-vă pielea de efectele negative ale poluării mediului, precum smogul. Curăţarea regulată şi exfolirerea celulelor de piele moastă sunt, de asemenea, foarte importante.
Acnee la adulţi – ce să folosim?
Peeling enzimatic
Unele surse ne informează că aplicarea scruburilor nu este recomandată persoanelor afectate de acnee, deoarece inflamaţia se poate răspândi şi în alte zone ale pielii! Aceasta este o greşeală! Exfolirerea epidermei este importantă deoarece celule moarte se acumulează şi creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor, care provoacă acneea la adulţi. În orice caz, dacă vă hotărâţi să recurgeţi la metode de exfoliere, asiguraţi-vă că utilizaţi doar peeling enzimatic, care este mai delicat şi curăţă pielea mai eficient.
Medicamente anti-acneice
Tratamentul de combatere a acneei la adulţi este similar celui pentru adolescenţi. În acest caz însă, doctorii recomandă un tratament general pe bază de antibiotice şi hormoni. Dacă vă este teamă că preparatele puternice de exfolirere pot usca şi irita pielea, medicamentele anti-acneice sunt o soluţie minunată. Acestea acţionează din interior şi combat eficient acneea. Important! Specificaţii adecvate sunt întotdeauna prescrise de un dermatolog.
Acid azelaic
Un preparat minunat pentru combaterea acneei este popularul acid azelaic. Produsul este disponibill fără prescripţie medicală în farmacii. Îl puteţi obţine sub formă de creme sau geluri. De ce puteţi folosi acid azelaic pentru combaterea acneei la adulţi? Deoarece este un acid natural cu proprietăţi antiinflamatorii, bactericide şi antiseboreice, i.e. tratează toate simpromele acneei. În acelaşi timp, este o substanţă care nu irită pielea.
Remedii preparate acasă pentru combaterea acneei
Drojdie
Drojdia poate fi utilizată în câteva moduri: sub formă de băutură, în baie sau ca mască. Drojdia este recomandată pentru combaterea acneei deoarece reglează secreţia de sebum şi reduce numărul punctelor negre. Turnaţi apă caldă peste o bucată proaspătă de drojdie de copt, amestecaţi cu lapte, adăugaţi ulei sau plante (după preferinţe) şi aplicaţi pe piele sub formă de mască. Alternativ, puteţi încerca un tratament intern, consumând drojdie. Continuaţi terapia timp de aproximativ o săptămână şi observaţi rezultatele. De asemenea, asiguraţi-vă că beţi drojia după răcire.
Viola arvensis
Puteţi, de asemenea, opta pentru câteva plante cu proprietăţi de combatere a acneei. Cea mai populară este Viola arvensis, care are un impact pozitiv asupra condiţiei pielii şi minimalizează leziunile pielii afectate de acnee. Viola arvensis reduce seboreea, curăţă corpul de toxine şi reglează procesele pielii. Este suficient să consumaţi ceai de Viola arvensis regulat (chiar şi de 2-3 ori pe zi) şi veţi uita de acnee în câteva săptămâni.
Lasă un răspuns