Există mai multe utilizări cosmetice pentru plante decât ceaiurile sau utilizarea acestora pentru băi de aburi faciale sau clătirea părului. Hidrosolii şi uleiurile de plante, precum şi substanţele active extrase din aceste plante, au un potenţial imens de îngrijire. Ce proprietăţi şi ce beneficii de frumuseţe oferă?
Plantele în îngrijirea frumuseţii – De ce sunt atât de eficiente
Plantele mici şi verzi arată atât de simple – nimic nu le relevă potenţialul imens antioxidant, de vindecare şi de regenerare ascuns. De fapt, plantele oferă rezultate mai bune decât multe substanţe artificiale. Ce se găseşte în interiorul plantelor care depăşeşte performanţa ingredientelor concepute în laborator?
- Flavonoidele din plante sunt printre cele mai valoroase ingrediente de intensificare a frumuseţii. Plantele sunt pline de flavonoide cu proprietăţi de îngrijire a pielii: au capacitatea de a absorbi razele dăunătoare UVA şi UVB, acţionează ca o loţiune eficientă de protecţie solară, consolidează pereţii vaselor de sânge, stimulează circulaţia sangvină, conferă fermitate pielii şi elimină fără efort radicalii liberi dăunători pentru sănătatea pielii.
- Saponinele din plante formează un grup de compuşi cu rol antinflamator şi antitumefiant. Saponinele îmbunătăţesc fluxul sanguin la nivelul ţesuturilor – pielea beneficiază de o cantitate suficientă de oxigen şi capătă o culoare sănătoasă. Un alt beneficiu este reducerea tensiunii suprafeţei pielii şi creşterea gradului de penetrare a membranei celulare – drept rezultat, ingredientele active ale cremelor şi gelurilor pătrund cu uşurinţă la nivelul pielii.
- Fitohormoni reprezintă o descoperire revoluţionară în cosmetică deoarece îmbunătăţesc eficient starea pielii, stimulează procesul de reparare, susţin o mulţime de procese responsabile pentru reînnoirea epidermei. Fitohormonii intensifică producţia acidului hialuronic, asigurând astfel hidratarea, elasticitarea şi vitalitatea pielii.
Ce plante au cele mai bune beneficii de înfrumuseţare?
Busuioc (ocimum basilicum)
Uleiul de busuioc este cel mai puternic şi cel mai frecvent ingredient în compoziţia cremelor şi balsamurilor de corp şi a gelurilor de duş. Este un ingredient bogat în terpeni cu proprietăţi de dezinfectare a pielii, tanin cu rol antiinflamator şi antibacterian, saponinele deja menţionate, flavonoide, vitaminele A, C, K şi minerale de intensificare a frumuseţii pielii şi părului – fier, calciu şi mangan. Ceaiul de busuioc poate fi o soluţie minunată de clătire a părului.
Tarhon (artemisia dracunculus)
Uleiul esenţial de tarhon este unul dintre cele mai apreciate produse de frumuseţe pe bază de tarhon. Acesta poate fi utilizat ca ulei aromatic terapeutic şi ca ingredient în compoziţia cremelor, serurilor sau măştilor de păr. Tarhonul este bogat în flavonoide şi tanină; ideal pentru tenul gras şi pentru îngrijirea părului: combate bacteriile şi fungii, dezinfectează pielea şi reduce secreţia de sebum.
Corinadrul (coriandrum sativum)
Coriandrul şi uleiul de corinadru sunt ideale pentru tratamentele de păr cu ulei – previn căderea părului, consolidează bulbii şi îmbunătăţesc aspectul părului subţire şi tern. Coriandrul este o sursă bogată de minerale (potasiu, calciu, fier, mangan, magneziu), conţine vitaminele A, C şi K, beta-caroten şi acid folic – de neînlocuit în îngrijirea părului şi pielii.
Pătrunjel (carum petroselinum)
Este sursa aşa-numitelor vitamine ale frumuseţii – C, E, A – antioxidanţi naturali care întârzie procesele patologice şi de îmbătrânire. Pătrunjelul este bogat în flavonoide, hidratează şi conferă luminozitate şi ameliorează pielea datorită cantităţii mari de clorofilă, hrăneşte şi regenerează datorită conţinutului semnificativ de minerale (fier, mangan, calciu).
Urzica (urtica dioica)
Această plantă a fost cunoscută de secole şi apreciată în special ca remediu revoluţionar împotriva mătreţii şi părului gras, greu şi încărcat. Urzica reglează fără efort producţia excesivă de sebum, în timp ce uleiul de urzică poate fi masat la nivelul unghiilor avânnd rol nutritiv şi de întărire. Urzica conţine cantităţi mari de vitamine şi minerale, prin urmare, poate fi denumită „multivitamina plantelor”. Purifică şi calmează pielea, previne îngrăşarea părului şi oferă nutriţie.
Coada-calului (equisetum arvense)
Nu numai că reconsolidează părul şi unghiile, dar este ideal atunci când este aplicat împreună cu balsamurile şi şampoanele pe bază de urzică, conferind relaxare – consumul de ceai de coada-calului şi băile îmbogăţite cu coada-calului reduc semnificativ transpiraţia. Coada-calului conţine silica (acidul silicic face părul strălucitor şi puternic, previne crăparea şi ruperea unghiilor), flavonoide, săruri minerale, acizi organici şi saponine.
Lasă un răspuns